Radu Tudor Ciornei, imunolog și deputat USR: „Un lockdown între 10 decembrie și 10 ianuarie poate salva mii de vieți”

Radu Tudor Ciornei, imunolog și deputat USR: „Un lockdown între 10 decembrie și 10 ianuarie poate salva mii de vieți”
Radu Tudor Ciornei, imunolog și deputat USR, despre un eventual lockdown / Sursă Foto: Profimedia - Ilustrativ
Publicat: 10/11/2021, 23:04

Deputatul USR și imunologul Radu Tudor Ciornei este de părere că un lockdown între 10 decembrie și 10 ianuarie poate salva mii de vieți. Potrivit acestuia, România a pierdut în mod lamentabil lupta cu pandemia: „în acest moment, dacă am fi avut 10.000 de paturi ATI, toate ar fi fost ocupate”.

Radu Ciornei, deputat de Suceava, spune că, la un an de la administrarea primului vaccin, situația epidemiologică este dramatică în toată România: „succesul savanților în a descoperi un vaccin eficient, modern, într-un timp scurt a fost imediat umbrit de asaltul unor forțe oculte, tenebroase, cu mentalitate de ev mediu timpuriu, grupate chiar și sub egida unor partide și mișcări care au înlocuit în mințile oamenilor neinformați, incapabili de a procesa informația științifică, teama de virus cu teama de vaccin și lipsa de respect pentru comunitatea medicală. Jonglând cu termeni precum , , , , , , acești negustori cinici ai morții au indus o ură nejustificată față de singurul mare atu pe care îl avem în lupta cu boala: vaccinul. Au sădit frici cumplite față de manevre medicale normale, cum ar fi, de exemplu, administrarea de oxigen, au glorificat tratamente cu eficiență îndoielnică și încurajează administrarea haotică, la domiciliu, de pilule cu proveniență dubioasă”.

Cum a pierdut România lupta cu pandemia

Acesta a afirmat că România a pierdut în mod neașteptat lupta cu pandemia: „după ce reușisem, prin starea de urgență, să evităm valul 1, am risipit acest timp, cu o inconștiență crasă, dublată de atitudinea antivaccinistă sau pasivă a unor forțe politice sau religioase. Era momentul în care toată clasa politică, însoțită de președinte, influenceri și lideri spirituali, să dea un singur mesaj. Mesajul de viață, mesajul încrederii în știință, nu în bezna minții. Voi evita să pronunț nume, să arăt cu degetul forțele acestea, pentru că doresc să vă aduc o perspectivă științifică asupra dezastrului în care ne aflăm”.

La întrebarea care este indicatorul ce consfințește succesul sau, dimpotrivă, eșecul în lupta cu pandemia, Radu Ciornei răspunde: „numărul de decese raportate la milionul de locuitori, spre deosebire de numărul de persoane testate pozitiv, este cel mai precis indicator demografic în acest război cu virusul. România a urcat cu repeziciune, în ultimele luni, de pe locul 40 pe locul 9 în acest clasament negru și, după estimările mele, nu ne vom opri până nu vom ajunge pe locul 1 în Europa și pe locul 2 în lume, după Peru. Deocamdată, în Romania au decedat 2.700 de locuitori dintr-un milion, însă populația este calculată la peste 19 milioane, ceea ce, cred eu, este fals, cifra reală a deceselor pe milion fiind cu cel puțin 20% mai mare”.

Ce se poate face pe termen lung

Parlamentarul mai crede că nu putem face nimic pe termen scurt, însă pe termen mediu și lung, la această rată de infectare și ocupare a paturilor în ATI doar vaccinarea masivă poate diminua treptat rata deceselor: „în acest moment, dacă am fi avut 10.000 de paturi ATI, să știți că toate ar fi fost ocupate, pentru că dorim ca formele medii să beneficieze de cel mai bun tratament. Vaccinarea nu este un remediu miraculos cu eficacitate de 100%, însă, cu siguranță, descrește probabilitatea unor forme grave de boală cu 90%. Odată ce pacienții se prezintă în UPU cu forme foarte grave, acel punct de la care afectarea pulmonară și sistemică este foarte greu de tratat este depășit, boala devine o loterie în care Tocilizumabul, anticorpii monoclonali sau Remdesivirul nu mai au aceeași eficiență ca în cazul în care aceste medicamente sunt administrate la primele semne de agravare a unei forme medii”.

Deputatul le aduce „un reproș primarilor de țară, medicilor și preoților, oameni care, dacă doresc și fac echipă, într-o zi pot vaccina jumătate din comunitatea lor. Așa cum ies sate întregi la vot în 12 ore puteau fi și vaccinați. Nu s-a putut? Nu! Nu ați vrut, iar sângele celor decedați este pe mâinile celor care au dat din umeri în loc să îndemne la inteligență colectivă în loc de isterie în masă!”.

Despre școli

Acesta vorbește și despre școli: „Voi fi scurt și tranșant. În acest moment al pandemiei, în care mor într-o zi mai mulți oameni decât are România membri ai Parlamentului, sau dacă ar cădea toate aeronavele Tarom trimise în teritoriu, școala nu poate fi deschisă. Cu acest grad de ocupare în ATI, a trimite școala și absolut tot ce se poate în online și munca de la domiciliu sunt o obligație. Ceea ce fac astăzi guvernanții prin neinstituirea stării de urgență la acest grad de încărcare în spitale și rată de decese este genocid. Eu cred că un lockdown între 10 decembrie și 10 ianuarie, ce va fi hulit și de comercianți, și de multe alte categorii, poate salva câteva mii de vieți, până în luna aprilie. Și nu uitați că până în aprilie vom avea victime din rândul elevilor. Nu mulți, dar mă întreb cam cum se poate duce un ministru să le explice celor 50 de elevi și 3.000 de contacți ce vor muri pentru ca școlile să fie deschise și să putem să umplem sacii de Crăciun, că ei sunt sacrificați pentru binele economiei, României, turismului și pentru că negustorii morții au microfonul deschis și în media, și în Parlament”. Ciornei crede că vaccinarea trebuia condiționată de rata de infectare din comunitate, nu cel înregistrat în rândul cadrelor didactice.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar